In de periode dat de gemeentepolitie Eindhoven heeft bestaan is er natuurlijk heel veel gebeurd. Teveel om te vermelden.
Ik heb daarom slechts enkele gebeurtenissen gekozen waarvan ik denk dat die in Eindhoven bij velen een indruk hebben achtergelaten.
Ze staan overigens niet in volgorde van belangrijkheid.
DE LANDBOUWTENTOONSTELLING 1949
In 1949 werd in Eindhoven de landbouwtentoonstelling gehouden.
Een evenement van formaat. Waar anders Eindhoven redelijk rustig was bracht de landbouwtentoonstelling, voor zover bekend het eerste na-oorlogse grote evenement, voor de politie het nodige werk met zich mee.
De ingang lag aan het huidige Floraplein.
De afdeling verkeer was te klein om deze klus te klaren, reden waarom de verkeerstaken ook werden uitgevoerd door 20 man van de surveillance -en bewakingsdienst(SBD). Normaal waren de taken van die afdelingen streng gescheiden.
De tentoonstelling duurde van 23 augustus t/m 2 september.
-
220500 bezoekers
-
7281 geparkeerde auto's
-
789 geparkeerde bussen
-
100.220 passagiers van de pendeldienst
-
28.810 gestalde fietsen
Het personeel van de SBD, de baldadigheidsploeg, de hondenbrigade en de recherche verbleef gedurende die dagen in de post gehuisvest.
Van de hondenbrigade 3 man en van de recherche en baldadigheidsploeg ieder 1 man.
Daardoor was al snel het nut van die 'kostbare apparatuur' gebleken.
Als voorbeeld werd toen aangehaald dat er een melding van een verkeersongeval kwam en dat dankzij de mobilofoon een op straat zijnde wagen snel hulp kon verlenen.
In 1951 beschikte de Eindhovense politie over 6 auto's met mobilofoon. Drie daarvan konden slechts verbinding maken met het hoofdbureau terwijl de andere dat ook konden met centrale posten in het hele land.
Al met al werd de mobilofoon als een 'machtig wapen' gezien bij de taakuitoefening gedurende grootschalige evenementen (al werden die toen nog anders genoemd)
Op 22 september 1956 stortte een Lockheed T-33 straaljager van de Koninklijke Luchtmacht neer op huizen aan de Zeelsterstraat en de Bergen op Zoomstraat in de stadswijk Strijp te Eindhoven.
De vlieger, die in de Bergen op Zoomstraat woonde, kwam bij het ongeval om het leven, evenals een burger die zijn bromfiets schoonmaakte.
18 andere mensen raakten gewond, waarvan 9 werden opgenomen, zeven huizen waren totaal verwoest en acht anderen werden zwaar beschadigd.
Generaal A. Baretta, chef van de luchtmachtstaf, bezocht de rampplek, waar militairen restanten van de straaljager opruimden. De politieman die te zien is bij de verbrande bromfiets op een youtube filmpje is De Groot.
Meer bijzonderheden van deze ramp zijn te vinden op de site van de Eindhovense brandweer.
Op 19 februari 1971 was er een grote brand in de Karel I fabrieken in Eindhoven.
Meer informatie over deze brand is te vinden op de site van de Eindhovense brandweer waaronder ook onderstaand filmpje.
De Rode Jeugd was een communistische beweging in Nederland die voortkwam uit een groep mensen om het tijdschrift "De Rode Jeugd" dat in 1966 opgericht was door de pro-Chinese Rode Vlag beweging.
Zij hadden hun eigen regels zoals hieronder is te zien op een van hun documenten uit die tijd.
Lucien van Hoesel uit Eindhoven werd de nationale secretaris van de nieuwe organisatie. Binnen de Rode Jeugd ontwikkelde zich twee stromen. Aan de ene kant stonden de 'terroristen' die de Rote Armee Fraktion als voorbeeld had en die via een stadsguerrilla het kapitalisme omver wilde werpen, aan de andere kant stonden de 'economen' die de nadruk wilde leggen op sociaal-economische veranderingen. Na het congres van 1971 maakten de 'economen', die zich met name concentreerde in de afdelingen Amsterdam en Kampen, zich vrij van de organisatie om de Rode Jeugd-ML op te richten. De letters ML stonden hierbij voor Marxist respectievelijk Leninist. De afgesplitste 'economen' omschreven de resterende Rode Jeugd als terroristisch en regelrecht fascistisch.
Het is altijd omstreden geweest omdat werd beweerd dat infiltranten van de BVD deze ingedriënten in zijn woning hadden gebracht.
Lucien overleed in 2000 op 50 jarige leeftijd aan een hersenbloeding.
Aanslagen op Philips toch werk van de Rode Jeugd?
DRIE ARRESTATIES OM BOMTERREUR
Wapen- en springstofvondst in Eindhoven
vielen gisteren de Eindhovense recherche in handen bij een inval in vijf woningen.
Twee jongemannen, de 22-jarige P. L. van H. en de 23-jarige Th. van E. werden gearresteerd, verdacht van de bomaanslagen op het Philips Evoluon in de nacht van 23 op 24 februari jl. en op Philips-commissaris drs. J. G. Bavinck op 17 oktober. Een derde arrestant, de 31- jarige Yvonne de J. werd later op de dag weer op vrije voeten gesteld. Het drietal heeft geen bekentenis afgelegd.
Precies om 8 uur 's morgens vielen 40 man Eindhovense politie tegelijk de vijf woningen binnen. Huiszoeking leverde in drie woningen geen belastend materiaal op.
In de woning van de beroeploze Van H. trof men echter de dozen met springstof, onderdelen voor een tweetal staafbommen zoals die bij aanslagen te Eindhoven werden gehanteerd en een geladen revolver aan. In de buurt van de tweede woning stond een auto, welke door Van E. regelmatig wordt gebruikt. In deze wagen vond men een erg onschuldig uitziend dik boek, dat echter hol bleek te zijn en waarin een tweede revolver verstopt zat. De oogst werd in de derde woning gecompleteerd met stukken lont, een signaalpistool en doosjes patronen van het kaliber 22, die voor een Flobertbuks kunnen dienen. Alle in beslag genomen materiaal zal vandaag worden overgebracht naar het Gerechtelijk Laboratorium in Den Haag.
Op het eerste gezicht vertonen bomonderdelen en springstoffen grote overeenkomst met de bommaterialen, welke bij de aanslagen op het Evoluon en drs. Bavinck werden aangetroffen. Bij de eerste, nachtelijke aanslag werden 16 grote spiegelruiten van het Evoluon vernield.
De bom, welke achter het linkervoorwiel van drs. Bavincks auto was geplaatst kon tijdig onschadelijk worden gemaakt.
Drs. Bavinck, wiens auto op de inrit naar zijn garage stond geparkeerd, merkte de 40 cm lange staafbom op, toen zijn wiel er tegenaan stootte.
De beide jongemannen, van wie Van H. morgen voor de officier van justitie in Den Bosch, mr. J. Peijnenburg wordt geleid, maken deel uit van de links-extremistische kringen. Wegens hun terroristische activiteiten bij de Rode Jeugd, die eerder de aanslagen op Philips-fabrieken claimde, waren zij reeds met de politie in aanraking gekomen.
Uiteraard zal worden onderzocht, of de arrestanten ook de hand hebben in deze bomacties en die op o.a. het hotel Holiday Inn in Utrecht.
In elk geval is de veronderstelling juist gebleken, dat deze bomaanslagen het werk zijn van Nederlandse jongeren.
Bij de motorkap is Huub Vroomen (links) bezig met sporenonderzoek met naast hem Johnny Jonai.
Onderdeel van de Rode Jeugd was de Rode Hulp, ter ondersteuning van gevangenen en het Rood Verzetsfront, een organisatie die protestacties voerde ter ondersteuning van gevangen RAF-leden. De PSP was een van de vier politieke partijen waaruit GroenLinks voortkwam en was bovendien vervlochten met gewelddadig links-extremisme. PSP'er Evert van der Berg (l) volgde zelfs een terreuropleiding in een trainingskamp van Palestijnse terroristen en was jaren later voor de PSP lid van de Eindhovense gemeenteraad. Van der Bergs motto was: "Terroristen aller landen, verenigt U."
Volgens sommigen was ook senator Sam Pormes hierbij aanwezig maar hij ontkende dit. Een onderzoekscommissie van Groen Links oordeelde in 2005 echter dat er voldoende aanwijzingen waren dat dit aannemelijk maakt.
De demonstratie zelf verliep rustig, doch direct na afloop ervan trok een groot aantal demonstranten onder leiding van Henk WUBBEN en Evert v.d.BERG (RJ) naar het standbeeld van Anton PHILIPS, waar zij een krans van prikkeldraad wilden neerleggen. (links)
Hier ontstond een fikse rel, die de gemoederen nog lange tijd aanzienlijk verhitte.
Uiteraard is een concern als Philips een natuurlijke vijand van een marxistische organisatie als de RJ, doch door de gang van zaken rond de genoemde demonstratie en vooral doordat de demonstranten - al dan niet terecht - van mening waren dat ook leden van de Philips Bewakingsdienst bij het standbeeld hadden ingegrepen, werd de aandacht van de RJ waarschijnlijk definitief op Philips gefixeerd.
Als gevolg hiervan wendde de Actiegroep Griekenland-Eindhoven" (naar alle waarschijnlijkheid een voorzetting van het Comité "Eindhoven- Griekenland" met zo mogelijk een nog sterkere RJ-invloed) zich in mei 1970 met een open brief tot de Raad van Bestuur van Philips. De demonstraties verliepen over het algemeen zonder problemen, enkele uitgezonderd. Een populaire actiemethode was het houden van een "sit down" - actie om het verkeer te ontregelen. Boven:Een sticker die toen werd gebruikt door de aktiegroep Griekenland-Eindhoven. Daarop was afgebeeld de Griekse kolonel-premier Papadopoulos met een Philipsembleem op zijn pet.
Klik erop voor een vergroting.
Onderstaand artikel werd door de Rode Jeugd geschreven na, volgens hen, onjuist overheidsoptreden.
Ook werd er opgetreden tegen plakken van affiches zoals uit het krantenartikel hiernaast blijkt.
De definitie van de verdachte uit het wetboek van strafvordering, de staandehouding, aanhouding inverzekeringstelling etc. werden besproken en er werd uitgelegd wat de politie voor rechten had en vooral ook welke dingen je als verdachte niet moest doen.
Het pistool
Daar overhandigt Danny het pakje maar daar zitten papieren zakdoekjes in.(rechts)
Hierdoor werd de Rode Jeugd door de toenmalige minister Dries van Agt aangeduid als een betrekkelijk kleine groep die werd "doorgelicht" door de BVD en door de speciale bombrigade van politie en justitie. (De Telegraaf 24-10-1972)
Hieronder enkele verklaringen uit de brochure om de echtheid van het verhaal aan te tonen.
De brandstichting was bedoeld voor Piet Snijders (foto) die naast het getroffen pand woonde.
DUBBELSPION
HET NAWOORD UIT DE BROCHURE
Hieronder een krantenartikel bij gelegenheid van het afscheid van Piet Snijders waarin hij kort praat over de "Rode Jeugd"
Op 22 februari 1969 vond in Eindhoven de eerste grote demonstratie van de Rode Jeugd plaats.
De demonstratie was gericht tegen Philips die door zakelijke banden met Griekenland het regiem daar zou steunen.
In de stoet liepen vele politiefunctionarissen in burger mee. Ik liep als jonge agent mee en had me voor mijn gevoel goed voorbereid door in spijkerbroek naar het bureau te komenzodat ik niet teveel zou opvallen.
Ik kreeg echter opdracht om thuis "nette" kleding te gaan halen, een politieman waardig. Compleet met regenjas en stropdas.
Dat ik daardoor wél zou opvallen was kennelijk niet belangrijk.
Voor zowel de Rode Jeugd als voor de politie was het een nieuw fenomeen.
Onderstaande foto's zijn bij die eerste demonstratie gemaakt.
Hier op de kruising Emmasingel - Willemstraat.
De man met de hoed is politieman Arie van den Oord. Rechts met licht jack naast kind is Ad Frijters (later parkwachter)
klik op afbeelding voor vergroting
KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR VERGROTING.
Brandweer en EHBO waren er ook terwijl er eet -en drinktentjes waren. De mogelijkheid dat verveelde festivalgangers wel eens met glazen zouden kunnen gaan gooien had men opgelost door er statiegeld voor te vragen. Policarbonaat bestond toen nog niet.
Het festival werd door ongeveer 5 á 6 duizend jongeren bezocht die luisterden naar "opzwepende" muziek van diverse "beat-bands". Afwisselend werd er wild in de handen geklapt en deinde men rustig mee op de muziek van 3 guitaren.
Ouderen kwamen en gingen weer, hoofdschuddend. Behalve een zestal heren in kostuum, overhemd en stropdas.
Drugshandelaren waren er niet hoewel er wel af en toe een 'stickie' werd gerookt of een pijpje gestopt.
Het festival verliep zonder noemenswaardige problemen en iedereen was er vol lof over.
Hij schreef het stukje nadat hij een bezoek had gebracht aan een nieuw fenomeen: De informatiebus van de politie die in Eindhoven was neergestreken om politieagenten te werven.
De spelers van de Oost-Duitse voetbalclub Chemie Halle hadden daags tevoren hun intrek in het hotel genomen.
Als hij omloopt naar de hoofdingang kan hij zo de hal in lopen.
Ook daar is niemand, maar na enig roepen komt de portier bij hem.
Rook trekt het trappenhuis is, en ze durven het hotel niet verder in.
Het is 5.37 uur als iemand (een zekere Vos) vanuit een telefooncel aan de overkant de brandweer belt.
Vrijwel direct daarop springen de ruiten van het restaurant met een daverende knal. De vlammen slaan naar buiten en trekken langs de gevel omhoog. In het hotel trekt het vuur razendsnel omhoog naar de kamers, waar de trappen en gangen zich snel met dichte rook vullen.
In het hotel proberen de gasten naar buiten te komen. Sommigen springen in paniek uit de ramen. Aan de achterkant worden lakens aan elkaar geknoopt, zodat het platte dak van de keuken bereikt kan worden.
Zo ontkomt de ploeg van Chemie Halle aan de vuurzee, maar één van hen, Wolfgang Hoffman, komt om als hij door een dakraam zakt en op de keukenvloer valt.
De brandweer gaat met alle beschikbare ladders de mensen uit het hotel redden, geassisteerd door de Philips brandweer, die aan de achterzijde met de redding begint.
Intussen kan de brand zich verder door het hele gebouw verspreiden.
Pas als alle mensen uit het hotel zijn gered kan de blussing beginnen. Om 7.45 uur heeft de brandweer de brand onder controle, maar het nablussen duurt nog de hele dag.
De brandweer vindt 9 gasten dood in hun kamers.
Het was een zwarte bladzijde in de Eindhovense geschiedenis.
Veel politiemensen die er getuige van waren dat er naast hen hotelgasten dood vielen nadat ze uit het raam waren gesprongen, hebben daar jaren last van gehad.
Hulpeloos moeten toekijken druist regelrecht tegen de natuur van iedere politiefunctionaris/hulpverlener in.
Commissaris Vringer (toen nog waarnemend hoofdcommissaris) stuurde bovenstaande brief naar Jo Louwers.
Onbekend is of meerdere collega's die brief destijds hebben ontvangen. (bron: Cor Louwers)
In het begin veel onzekerheid.
Wisselende aantallen slachtoffers werden genoemd.
Wat was de oorzaak? Brandstichting of een ongeluk?
Deze ramp heeft bij hem en andere hulpverleners een onuitwisbare indruk achtergelaten.
Rinus was de zoon van "De Lange Pliesie" die alom in Eindhoven bekend was vanwege zijn lengte.
Herman van Aalten (links van de brandweerman) was rechercheur bij de toenmalige Technische Recherche.
Hij was betrokken bij het sporenonderzoek naar de brand en stelde juwelen veilig die in het hotel waren aangetroffen en behoorden tot een van de gasten.
In het Duitse Halle werd 50 jaar na de brand een monument onthuld ter nagedachtenis.
In Eindhoven gebeurde dat 3 jaar later.
Op 28-09-2021 (50 jaar na de ramp) vond een herdenking plaats in het Leuna-Chemie Stadion.
Er werd hier een gedenksteen opgericht.
De herdenking werd onder meer bijgewoond door: oud-spelers, de familieleden van de slachtoffers, het HFC-bestuur en de burgemeester van Hall namen deel.
De onthulling werd ook bijgewoond door mevrouw Van Eeghem (weduwe van de eigenaar van het hotel Leo van Eeghem en (direct links van het monument) Harry Lubse, voormalig speler van P.S.V.
In Eindhoven werd op 28 september 2024 deze tragische brand herdacht.
In het trottoir waaraan toen het hotel stond, werd een monument onthuld dat aan dit drama herinnert.
Een mooi initiatief dat blijft herinneren aan een van de zwarte dagen die Eindhoven kent.
Naast familieleden van getroffenen waren Brandweer, Politie en GG&GD aanwezig.
Voorafgaande aan de onthulling was er aan het voormalige hoofdbureau aan de Mathildelaan een lunch georganiseerd voor de 12 collegae die zich hadden aangemeld om bij de onthulling van het monument aanwezig te zijn.
Collegae die 53 jaar geleden die nacht dienst hadden en die vreselijke momenten hebben beleefd die, tot op de dag van vandaag, op hun netvlies staan.
Het was een schot in de roos dat deze lunch, op initiatief en in aanwezigheid van Wilbert Paulissen ( korpschef van de politie Oost-Brabant) werd georganiseerd.
Van de 12 aanwezige collegae deden enkelen voor het eerst hun indrukwekkende en emotionele verhaal.
Iedereen die daaraan behoefte heeft kreeg van Wilbert de toezegging dat, ook 53 jaar na dato, er binnen het korps een professioneel luisterend en helpend oor voor iedereen is die daar na deze bijeenkomst behoefte aan had.
Vlnr: Cor Louwers, John Beurskens, zittend Gerard Hortensius ,Thijs van Vuuren, Lambert Lagarde, Arnoud Meinders, Thijs Den Hartog, Korpschef Wilbert Paulissen, Kees van de Ven, Aug van Soerland Bert Bunskoek, Piet Wiegers, Peter van de Wal (webmaster), Wilko Platje
vlnr: Locoburgemeester Maes van Lanschot- Wilbert Paulissen (korpschef politie Oost-Brabant en T. Emmen (Korpschef brandweer.)
Vlnr: Frans van Hapert (was als brandweerman van de Eindhovense brandweer bij de brand) - Dielis van Rijn (Was als brandweerman bij de Philipsbrandweer bij de brand aanwezig) en Edmond de Smet.
Zij waren de initiatiefnemers om tot een herdenkingsplek te komen.
Rechts: CDA raadslid Remco van Dooren die zich er in de gemeenteraad voor heeft ingezet dat het monument er ook daadwerkelijk kwam.
vlnr: Dielis van Rijn, locoburgemeester Maes van Lanschot en mevrouw van Eeghem met haar dochter.
Mevrouw van Eeghem is de weduwe van Leo van Eeghem die de eigenaar was van het hotel.
Hieronder enkele links naar gerelateerde onderwerpen mbt. de ramp:
website van de Eindhovense brandweer.
De facebookpagina van de Eindhovense brandweer.
Op 28 september 1980 werd er in Eindhoven voor het eerst een zogenaamde "Tuigdag" georganiseerd.
De eerste in Nederland.
Het was een initiatief van de landelijke initiatiefgroep van randgroepenwerkers.
Onder andere De Rocking Rebels, de Wilma Boys, de jongeren van cel 7 waren aanwezig.
Het "tuig" dat in welzijnstermen randgroepjongeren werd genoemd.
Doorgaans hadden de randgroepenwerkers contact met zo'n 150 jongeren. Door de inzet van 100 vrijwliggers had men op deze dag ongeveer 5000 jongeren bereikt.
Evert van den Berg (van wie ik bijgevoegde foto's mocht ontvangen waarvoor dank) had gekozen voor een kleine organisatie binnen dat welzijnswerkersgebeuren omdat hij vreesde dat alles door de vergadercultuur zou misgaan.
Hij werkte vanuit De Metro aan de Smalle Haven waar nu Dynamo is gevestigd. Ook had hij voor de eigen beveiliging gezorgd.
50 jongeren namen dat voor hun rekening en de politie bleef op de achterhand en regelde het toezicht zoals dat bij andere evenementen ook werd verzorgd. Onder het programma van die dag.
Het verliep prima.
Op deze blogspot is wat achtergrondinformatie te vinden over de Rocking Rebels.
Ontspannen contact met de politie. (Theo van Kronenburg-L en Jos Veeke.
Onderstaande krantenartikelen spreken voor zich.
Op 11 mei 1985 bracht Paus Johannes Paulus II een bezoek aan Nederland.
Hij landde op Eindhoven Airport.
U begrijpt dat een dergelijk bezoek een grote impact heeft op een organisatie als de politie.
Maanden van voorbereiding gingen aan het bezoek vooraf.
In november 1984 werden de voorbereidingen gestart door het oprichten van een zogenaamde 'geïntegreerde staf'.Deze staf, die onder leiding stond van commissaris Huub Raeven, bestond uit officieren van Rijks -en Gemeentepolitie.
Voor wat betreft de overheidsmaatregelen werd het Pausbezoek landelijk gecoördineerd.
De eerste vergadering daarover vond al in oktober 1984 plaats en alle korpschefs van de plaatsen die de Paus zou aandoen, waren vertegenwoordigd.
Raeven stelde naar eigen bevinden een staf samen van 9 officieren waarvan er 5 al ervaring hadden opgedaan met de militaire oefening Reforger.
-
openbare orde
-
verkeer
-
informatie
-
Justitie
-
logistiek
-
personele invulling
-
Het garanderen van de veiligheid van de Paus;
-
De beheersing van de te verwachten grote toeloop van publiek;
-
De beheersing van het totale verkeersgebeuren;
De werkgroepen waren zelfstandig aan de slag gegaan en informeerde de staf via hun vertegenwoordiger, een van de officieren uit de staf.
Vanwege de verwachte drukte en de al maanden landelijke (al dan niet ludieke) demonstraties ed. was er een noodverordening gemaakt waardoor overheidsbevoegdheden werden uitgebreid.
Dat hield in dat op de dag zelf alles zo goed was georganiseerd dat er menselijkerwijs gesproken niets fout kon gaan.
Om 4 uur in de morgen was het verzamelen op de legerplaats Oirschot. Een drukte van formaat. De ontvangst was prima. Broodjes en koffie ter plaatse klaargemaakt door militairen en personeel uit de politie restaurants.
"Het is duizend jaar geleden dat de Paus in Nederland is geweest" in plaats van "Dat er een Paus in Nederland is geweest".
Opmerkingen als "Ik wist niet dat hij al zo oud was" en dergelijke, waren niet van de lucht.
De maanden van voorbereiding die met name de werkgroep 'Verkeer' zich heeft getroost blijken voor niets te zijn geweest.
Rond 12 uur staan er op een parkeerterrein, waar 40.000 plaatsen ter beschikking zijn, slecht 600 auto's.
Volgens tellingen, ondermeer in samenwerking met busbedrijven, blijkt dat er hooguit 5000 bezoekers zijn. En dat 2 uur voor de aankomst.
Het gevolg was dat, toen de Paus het vliegtuig verliet, iedereen zich om hem verdrong waardoor degenen die uren achter het hek hadden staan wachten, alles misten. Dat werd nog verergerd toen bleek dat er in het vliegtuig ook nog een 40-tal journalisten zaten die zich niet lieten verdringen. De Rijksvoorlichtingsdienst, die verantwoordelijk was voor het persgebeuren, stond machteloos.
Als de Paus om 15.00 uur per heli naar Den Bosch vertrekt is het meeste publiek al weg.
De politiemensen waren dus weer redelijk snel terug op de legerplaats waar met een nasimaaltijd de dag werd besloten.