De parkeerpolitie

 

 

 

 

In 1965 werden er in de gemeente Eindhoven voor het eerst parkeermeters en parkeerschijven (blauwe zone) ingevoerd.
Door de minister was al eerder besloten dat daarop niet door de politie gecontroleerd moest worden maar dat daarvoor speciale parkeercontroleurs konden worden aangetrokken.

Bert Dijkmans Harrie van de Wiel Jan Meulendijks Piet van der Lans

vlnr: Bert Dijkmans - Harrie van de Wiel - Jan Meulendijks - Piet van der Lans

Er werden door de gemeente Eindhoven 4 controleurs aangetrokken (boven) die werden geplaatst bij de afdeling verkeer van de gemeentepolitie.(Bureau Verkeerswezen)

kieftverhallenfrans-smuldersvk pasfoto ber philips

parkeerpolitie-harrie-vande-wielOp 10 januari 1966 werden ze beëdigd nadat ze een opleiding tot onbezoldigd ambtenaar van gemeentepolitie van 7 weken hadden genoten die werd gegeven door Kieft, Verhallen, Smulders en Philips. (Boven vlnr.)

gerrit-vervoort-wijkpiet-van-gils
Er werden twee mentoren aangesteld: Gerrit Vervoort en Piet van Gils (R). Eindhoven was het 3e korps in Nederland waar parkeercontroleurs waren aangesteld.

De controleurs droegen een zwart uniform en geen wapen. Jaren later mochten ze een wapenstok dragen.

Hoewel dus zgn. B&W-personeel bestonden hun directe chefs uit politiemensen, veelal een brigadier of adjudant. Dat gaf vaak strubbelingen omdat hun rechtspositie veel verschilde met die van de politie.
De controleurs hadden (niet in het begin maar jaren later) het gevoel dat ze nergens bij hoorden.
Klopten ze bij de gemeente aan voor het een of ander dat werden ze naar de politie verwezen of andersom.
Boven met hoed: Een van de vier eerste controleurs, Harrie van de Wiel, haalde in 1991 nog eens herinneringen op in een interview in het korpsblad "Polivisie"

parkeerpolitie-groep

De groep parkeercontroleurs in 1991.
Voorste rij vlnr: Noud van den Hurk - Tinie van Nuenen - Ben van Velthoven - Frans de Vocht - Jack Libregts
Achterste rij vlnr: Ad Moors - Jan van de Vijver - Ton van der Hagen - Cor van de Schoot - Harrie Baken - Frans Hoogers.

de eerste vrouwelijke parkeercontroleurs

Het heeft bijna 20 jaar geduurd voordat de directe chef parkeerpolitie uit hun eigen groep werd aangesteld (Cor van de Schoot)

Na de aanstelling van de eerste controleurs in 1965 duurde het 26 jaar voordat er vrouwen bij de parkeerpolitie werden aangenomen.

Op 1 april 1991 slaagden de eerste vrouwelijke controleurs voor hun diploma Bijzonder Opsporing Ambtenaar bij gelegenheid waarvan de linker foto is gemaakt.

De nieuwkomers werden eerst door hun mannelijke collega's met de nodige scepsis bekeken maar naarmate de tijd vorderde bleek het feit dat de groep niet meer alleen uit mannen bestond, een zeer positieve invloed te hebben.

vlnr: Corinne Geurtsen - Cor van de Schoot - Marjan Smit - Rita van Schijndel - Peter van de Wal - Yvonne Verrijt.

 Hieronder de voor -en achterzijde van de parkeerbon die destijds achter de ruitenwisser werd bevestigd. Ook de administratieve afwerking daarvan kostte enorm veel tijd.
Alles moest handmatig worden ingeschreven. Als de betrokkene niet aan het bureau kwam betalen moest het kenteken worden opgevraagd. De eigenaar van de auto moest worden gehoord. Naar de gemeente van de verdachte moest een zgn. naamscontrolekaart worden gestuurd zodat de juiste personalia in het proces-verbaal konden worden vermeld dat overigens ook door de verbalisanten zelf moest worden uitgetypt. In die afwerkingsprocedure sloop ook heel veel wachttijd omdat je van de andere instanties afhankelijk was totdat die de gevraagde gegevens hadden teruggestruurd. (Rijksdienst Wegverkeer, gemeente etc.)

parkeerbon voorparkeerbon achter