Sinds de start van het korps Gemeentepolitie Eindhoven in 1920 zijn er ook in Eindhoven levensdelicten (moord en doodslag) gepleegd.
Oud collega Henk van Wandelen heeft zich de moeite getroost om de geschiedenis in te duiken en het een en ander te verzamelen.
Het was een enorme klus en ik ben hem daarvoor zeer erkentelijk.
Het is niet te doen om alles weer te geven. Ik heb uit de vele onderzoeksresultaten van Henk een selectie gemaakt uit moorden die in Eindhoven hebben plaatsgevonden in de periode van de start van het korps in 1920 tot aan 1994 toen het korps gemeentepolitie Eindhoven ophield te bestaan en opging in de regionale politie. Daarin zijn niet meegenomen de mensen die door oorlogsgeweld zijn omgekomen. Ook worden buiten beschouwing gelaten alle Eindhovenaren die buiten Eindhoven door misdrijf om het leven zijn gekomen of die buiten Eindhoven dader/verdachte zijn geweest.
In deze rubriek zijn ook vermeld alle in die periode onopgeloste levensdelicten of personen die spoorloos zijn verdwenen en nooit zijn teruggevonden.
De eerste Eindhovense moord die Henk tegenkwam was al ver voor 1920, maar om een indruk te geven hoe daarover jaren nadien werd gepubliceerd en wat er met de moordenaar gebeurde zie het hieronder staande krantenartikel over een dubbele moord in 1755.
In deze periode vallen ook de oorlogsjaren waarin ook veel inwoners van Eindhoven zijn omgekomen door oorlogsgeweld zoals bombardementen, terechtstelling, executies etc.
Hierin heeft het Eindhovense korps Gemeentepolitie geen rol gehad met betrekking tot onderzoek in relatie tot moord/doodslag zodat die niet zijn meegenomen in het onderzoek naar in Eindhoven gepleegde moorden/doodslagen.
Op 26 december 1941 doodde een moeder haar pasgeboren kind. Ieder levensdelict is ernstig maar de moord/doodslag op een kind heeft een zeer grote impact op zowel het gezin als de directe omgeving. Vandaar dat over deze zaak ook destijds niet uitvoerig of gedetailleerd is gepubliceerd. De behandelingen bij de rechter vonden zelfs om die reden achter gesloten deuren plaats.
DE uitspraak in deze zaak vond bijna een jaar nadien plaats op 6 november 1942
Op 14 oktober 1942 werd er in Eindhoven weer een kind gedood. Dit keer door de vader. In het krantenartikel werd dit wel beschreven op een manier die nu (2020) niet meer zou kunnen.