Vlnr: Baken - van den Broek - Bruin
Bij de annexatie van Groot-Eindhoven waren er twee rechercheurs, n.l. F.v.d.Broek, gekomen uit Woensel en P.M.Baken uit Stratum. Deze twee behandelden samen de rechercheaangelegenheden.
Later werden daarbij tevens ingedeeld J.M.Jacobs (geen foto) en Hendrik Bruin.
Op de begroting voor 1921 was geschrapt de post voor Inspecteur van de recherche.
Er waren toen twee rechercheploegen, onder leiding van resp. F.v.d.Broek en H. Bruin.
SYTZE VAN DER LAAN
Sytze van der Laan (links) werd op 1 november 1921 als inspecteur 1e klasse benoemd. Formeel werd deze belast met de afdeling Sociale Wetten maar gaandeweg kreeg hij de leiding over de recherche. Hij was de eerste inspecteur van de recherche in Eindhoven.
Van der Laan, een robuuste kerel, was met commissaris Brinkman de enige die over een telefoon beschikte.
Men heeft wel eens gedacht dat hij met zijn kleding aan sliep omdat hij vrijwel meteen aan het bureau stond als hij was gebeld. Hij heeft tot 15 maart 1924 deel uitgemaakt van het korps waarna hij vertrok naar Alkmaar.
Later werd hij commissaris van politie in Zaandam. Hij is in 1937 overleden.
Hij was een fervent vegetariër omdat zijn vader in een stukje vlees was gestikt. Toch is hij op een eigenaardige manier aan zijn einde gekomen. Doordat hij een haartje uit zijn neus had getrokken liep hij een infectie op met dodelijke afloop.
Onderstaande foto's zijn in 2016 ter beschikking gesteld door Maike, kleindochter van Sytze van der Laan, die bij toeval ontdekte dat haar opa op deze website voorkwam.
In de periode dat Van der Laan inspecteur was bij de recherche, ging het er heel anders aan toe dan na de oorlog. Zo werd de recherche zelfs ingeschakeld als er een verkeersongeval had plaatsgevonden.
In het Eindhovensch Dagblad uit 1924 vond ik onderstaand artikel over een verkeersongeval op de Willemstraat waarbij een gewonde was gevallen. Die gewonde werd vervolgens door de politie met een speciale rijwielbrancard naar het "gasthuis" vervoerd.
Ook was Sytze van der Laan natuurlijk betrokken bij de rechercheonderzoeken op het gebied van inbraken, diefstallen, moord etc.
Hij heeft in die periode een schoolschrift aangelegd waarin hij foto's van verdachten en/of daders plakte met daarbij geschreven de volledige personalia.
Zie hiervoor het onderwerp Technische Recherche.
Het was toen zelfs zo dat de commissaris van politie (de korpschef dus) met hem mee op onderzoek ging, verdachten aanhield en verhoorde.
Zo ging van der Laan, samen met rechercheur Van den Broek(r) op pad om een zedendelinquent te arresteren en hieronder om een fietsendief aan te gaan houden, samen met rechercheur Sprokholt.